-
Přihlásit
Přihlásit se účtem
nebo - Registrace
- Kontakt
Zpravodajství
Na Vysočině ve čtvrtek padaly teplotní rekordy: bylo i přes čtyřiadvacet stupňů
Krásné slunečné počasí na Vysočině přimělo mnoho lidí k procházkám v přírodě. A jak by taky ne, vždyť teploty se vyšplhaly hodně vysoko nad bod mrazu.
celý článekFOTO: Zelené pivo ve Třech Studních teklo proudem, zafungovalo kouzlo odříkaného
Takhle chutná pivo jen na Zelený čtvrtek, pochvalovali si milovníci tradic a hořkého moku ve Třech Studních na Novoměstsku.
celý článekKraj Vysočina zaplatí dětem ze sociálně slabých rodin školní obědy
I děti ze sociálně slabších rodin mohou chodit na obědy se svými spolužáky. Kraj Vysočina už šestým rokem vyhlašuje program Potravinová pomoc, která je určená pro žáky mateřských a základních škol a nižších ročníků gymnázií.
celý článekSněženky ve volné přírodě? Vzácnost. Ve vyšších polohách Žďárska už ale kvetou
V přírodě na Žďársku je jen málo míst, kde lze spatřit na jaře sněženku podsněžník. Většinou se jedná o zplanělé zahradní populace. A přestože se zvláště ve vyšších polohách nad sedm set metrů nad mořem sem tam ještě válí zbytky starého sněhu, sněženky už kvetou i tam.
celý článekNa záplavy jsme tu zvyklí, říkají obyvatelé Borovnice, Svratka se rozlévá často
Řeka Svratka, která teče mezi Borovnicí a Lačnovem, se rok co rok vylije z břehů. Někdy vlivem jarního tání, jindy tomu napomohou přívalové deště. Místní obyvatelé jsou na tuto situaci již zvyklí a nepropadají panice.
celý článekNa Vysočině zazní hrkače, koronaviru navzdory. Shlukovat se ale lidé nebudou
Velikonoce budeme trávit jako každý rok na chatě. Upleteme pomlázku, obarvíme vajíčka a ozdobíme je krásnou ubrouskovou technikou a upečeme ty nejlepší mazance, které dělala moje babička. Jenže díky této covidové době nám budou chybět koledníci, kteří nás každý rok pomlázkou omladí, povzdechla si Jana Václavíková z Pelhřimova.
celý článekLoni si muž ze Žďáru pivo obarvil nazeleno sám. Letos mi ho Babiš nevezme, říká
Zelené pivo na Zelený čtvrtek se již stalo tradicí, která nahradila a někde zcela zastínila jiné sváteční zvyky. Mnozí si tento den bez netradičně zabarveného hořkého moku už ani nedovedou představit.
celý článekŽďárské javory nedávaly tolik cukru jako kanadské, přesto se tu vyráběl sirup
Dnes tolik žádaná a vychvalovaná superpotravina javorový sirup není pro Žďár žádnou novinkou. Už koncem 18. století tam totiž vyráběli javorový cukr. Za vším stál nechvalně známý nejvyšší úředník žďárského panství Jan Alois Ulrich.
celý článekPřed patnácti lety se Vysočinou valila velká voda. Brala mosty i hráze
Od ničivých povodní na jaře v roce 2006, které zasáhly Českou republiku, teď uplynulo přesně patnáct let. Tehdy s sebou voda brala mosty, domy, hráze, ale i lidské životy. „Zemřelo při ní devět lidí,“ připomněl smutnou bilanci mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Na Vysočině jako zázrakem nikdo nezemřel. Škody však dosáhly téměř stovky milionů korun.
celý článekIgráček v boji s covidem: speciální edice legendární figurky vydělala milion
Už rok pomáhá Igráček v boji proti covidu. Z limitované edice patnácti druhů Igráčků v podobě zdravotníků, hasičů, policistů či popelářů odvádí novoveselská firma z každé prodané figurky patnáct korun na nákup ochranných pomůcek. Ty následně sama distribuuje organizacím, které je potřebují.
celý článek