-
Přihlásit
Přihlásit se účtem
nebo - Registrace
- Kontakt
Zpravodajství
VIDEO: Nepi Jano, nepi vodu. Ajajaj! Rozléhá se při hodech Velkou Bíteší
Nepi Jano nepi vodu, voda je ti len na škodu, napi sa ty radšej vína, to je dobrá medecína! Zpívá hlubokým hlasem dědula s kulatým bříškem. Cérky a ogaři v krojích mu se pohupují do rytmu, mávají sukněmi. „Ajajajajaj!“ výská děda. Jeho hlas letí celým náměstím Velké Bíteše na Žďársku, přičemž píchá do ušních bubínků tak intenzivně, že musí skončit až ve vedlejší vesnici.
celý článekKaždý výrobek musíme vyšetřit. Je to jako v lékařství, říká Jiří Málek ze Žďasu
Do oboru ho přivedl otec, po čase mu učaroval a dnes vidí v defektoskopii obrovský potenciál. Řeč je o Jiřím Málkovi, zaměstnanci žďárského strojírenského podniku Žďas. Málek je spjatý s tímto povoláním už od roku 1989.
celý článekRodiny si před radnicí ve Žďáře hlídají pořadník na levné parcely. I pod stanem
/FOTO/ Ve dne v noci postávají přímo na ulici. Mají tam záchod i prodlužovačku, aby si mohli nabít mobil nebo notebook. Odejít pryč mohou jen tehdy, když je přijde vystřídat někdo z rodiny nebo z přátel. Skupinka čekající před žďárskou radnicí to ale vydrží, odměnou jim bude stavební parcela za výhodnou cenu.
celý článekMlékaři z Vysočiny: Lidi počítají, jestli dětem koupí dva jogurty, nebo jeden
/FOTO, VIDEO/ Mlékárny nevidí světlo na konci tunelu. Loni je drtily covidové lockdowny. Letos to jsou drastické ceny energií, vysoké daně, nezájem vlády a stoupající chudoba zákazníků.
celý článekPocta chloubě Vírské přehrady: novou poštovní známku zdobí Chudobínská borovice
/AUDIO/ Česká pošta vydává novou poštovní známku s motivem Chudobínské borovice, která se stala Evropským stromem roku 2020.
celý článekMoštování na Žďársku letos zdraží. Známe ceny
/FOTO/ Moštárny na Vysočině už chystají lisy. Ovoce je dost. Někde nabízejí kromě moštování i pasterizaci. Zákazník musí letos na většině míst sáhnout hlouběji do kapsy.
celý článekTřebíčská slanina je nejlepší na Vysočině, uspěla v soutěži
Nejlepší je slanina z Třebíče a jahody z Kožichovic. Pro ocenění Regionální potravina Vysočiny si na Den zemědělců, potravinářů a venkova přišlo v Jihlavě devět producentů. Do soutěže se na Vysočině přihlásilo dvacet výrobců s pětašedesáti produkty. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově oceněné výrobky přímo na místě.
celý článekLidé ve Žďáře stárnou, mladí odcházejí. Město má tipy, jak je přilákat zpět
Deset za deset. O deset procent se za deset let snížil počet obyvatel ve Žďáře nad Sázavou. Obyvatelstvo města také nadprůměrně rychle stárne, pryč se stěhují hlavně lidé v produktivním věku. Věkovou strukturou proto patří Žďár mezi starší města. To vše ukázala statistika, o jejíž zpracování zažádalo vedení města. Žďár se snaží hledat proti nepříznivým prognózám řešení, plánuje ale také nové bydlení pro důchodce.
celý článekGurmánský zážitek: v Uhřínově vařili kotlíkové guláše. Podívejte se
/FOTO, VIDEO/ Divočák, býček či divoké kachny. I takové byly přísady, které v Uhřínově na Velkomeziříčsku do svých gulášů dávali amatérští mistři kuchaři.
celý článekNoci na Vysočině jsou chladné, teploty se blíží k nule
První zářijový víkend začal velmi nízkými nočními teplotami. „Na stanici Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v jihlavských Hruškových Dvorech jsme v pátek ráno naměřili 4,2 °C. V sobotu ráno to bylo dokonce jen 2,9 °C,“ informoval dobrovolný pozorovatel ČHMÚ v Jihlavě Petr Janoušek.
celý článek